MiniMao Igrarije

Dragi otroci, naše dvorane samevajo brez vašega živ žava in komaj čakamo nedelje, ko se bomo ponovno lahko družili in skupaj ustvarjali. Da pa ne boste čisto pozabili na nas, vam vsak ponedeljek pripravimo zanimive uganke in zabavne naloge, skozi katere bomo odkrivali dobro arhitekturo in oblikovanje, predvsem pa raznolike muzejske predmete iz zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Za mini ali maksi naloge potrebuješ zgolj brihtno glav’co, odprte oči in spretne prste. 
 

 

Nedelja v MAO

Dve nedelji v mesecu
Od 11.00 do 12.30
Brez predhodne najave

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja. Prostor, kjer lahko otroci od 5. do 15. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije. S pogovorom in zabavnimi učnimi pripomočki, učnimi listi ali ob računalniški projekciji spoznavamo teme z razstav, nato pa z novim znanjem in veliko domišljije ustvarimo lastne izdelke. Ustvarjalnice vodijo kustosi pedagogi, študenti umetnostne zgodovine ali uveljavljeni arhitekti, oblikovalci in fotografi.

 

Ustvarjajmo skupaj - delavnice za skupine   

Od torka do petka
Med 10. in 18. uro
Po predhodni najavi
Trajanje: 90-120 min

Ko gradiček postane velik, je grad
Ob raziskovanju dvorca Fužine odkrivamo njegovo zgodovino in znamenite lastnike. Raziskujemo in spoznavamo, kaj je grad, dvor, dvorec, kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom ter izdelamo maketo grajske arhitekture.
V4+, OŠ/ 1, 2, 3

Moje Telo – Moja Arhitektura
Kdo so arhitekti in kaj je arhitektura. Spoznavamo različne arhitekturne člene in jih skozi gib opredmetimo. Vstopamo v svet pravljic in govorimo o materialih in oblikah, o konstrukcijah, merilu, barvah, svetlobi in sencah.
V4+, OŠ/ 1, 2, 3

Moja hiša je lahko dežnik
Dežnik nas v jesenskih dneh pogosto ščiti pred dežjem in tudi streha ščiti notranji prostor pred vremenskimi neprilikami. Streha je simbol zavetja, varnosti doma in topline. Ogledali si bomo najrazličnejše strehe: poševne in ravne, strme in položne. Pogovarjali se bomo o tem, kaj pomeni “imeti streho nad glavo” oz. kdaj rečemo, da smo “vzeli koga pod streho”, potem pa bomo izdelali čisto svojo “dežnikasto streho”.
V4+, OŠ/ 1, 2, 3

Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača
Vsaka država praznuje svoj praznik in vsaka ima tudi državne palače. Spoznali jih bomo nekaj in se posvetili tisti, ki ni bila nikoli uresničena. Arhitekt Jože Plečnik jo je poimenoval Katedrala svobode. Proučili bomo maketo in načrte, nato izdelali lasten model in le-tega spremenili v zakladnico (hranilnik). Morda veste, kdo oblikuje denar in kateri motiv je uporabljen na kovancu za 10 centov? V grajski kovnici bomo izdelali svoje kovance.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3

Stolp – Stolpnica
Ogledali si bomo najvišje stolpnice in zgradili svojo. Zanimala nas bo gradnja v višino, konstrukcija, uporaba materialov in trdnost visokih stavb ter kakšni so pogledi od zgoraj in kako pomembno je oblikovanje prostora spodaj, okrog stolpnice.
V4+, OŠ/ 1, 2, 3

Okras – Ornament
Okrašena pročelja hiš bodo kot nalašč za iskanje različnih motivov: odkrivali bomo geometrične, sadne in cvetlične motive, živalske motive, mitološka bitja, figuralne postavitve, nato pa le-te v ustvarjalnici reliefno oblikovali. Naučili se bomo nekaj osnovnih besed iz slovarja ornamentalnih izrazov: horror vacui, friz, maskaron, girlanda ... skozi različna zgodovinska obdobja.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Plečnik Prešernu
(Ob kulturnem prazniku 8. 2. in Veselem dnevu kulture 3. 12.)
Spoznavamo neuresničeni projekt arhitekta Jožeta Plečnika – gradnjo mavzoleja Francetu Prešernu v Vrbi na Gorenjskem. Njegov model mavzoleja bo izhodišče za modeliranje replike v kartonu. V uvodu se bomo podali na zgodovinski sprehod skozi razvoj krožnega templja.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Les ni samo lep
Gozd pokriva tretjino kopne Zemljine površine. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi. Odkrivali bomo skrivnosti gozda in tesno povezanost človeka z gozdom. Gozd je vrednota in ponuja najrazličnejše dobrine - les, gozdne sadeže, prostor za igro, rekreacijo in oddih, delo -, hkrati omogoča ohranjanje čiste pitne vode in blaži podnebne spremembe. Na razstavi si bomo ogledali delo skupine na BIO 25 – Zavzetje gozdov in spoznavali gozd skozi različne pristope in poglede.
Naš material na delavnici pa bo les. Ugotavljali bomo, kako se je uporabljal v arhitekturi ali oblikovanju skozi zgodovino. Skozi čutila bomo spoznavali lastnosti materiala in sestavljali, gradili, razstavljali… Je les res »topel«, ali diši, kako nastane žagovina in ali vezana plošča spominja na napolitanke? Ali les resnično izginja, ugotavljali bomo, kje vse je prisoten v našem vsakdanu.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3

Neskrite konstrukcije in novi materiali
Kaj so konstrukcije v naravi in kakšnih konstrukcij se loteva človek? Stopili bomo v svet fizike in sil težnosti. Razmišljali bomo o osrednji ideji stavbe in konstrukciji, ki je lahko nevidna ali vidna. Ugotavljali bomo, kaj so nosilni in kaj nošeni elementi in kakšen napredek je doživela inženirska arhitektura v 19. stoletju, v času, ko so uvajali nove gradbene materiale in iskali skladnost med namenom in lepoto konstrukcije. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo mostove, kupole, stolpe in stolpnice.
OŠ/ 1, 2, 3, SS

MostOgradnja
Most prečka reko, povezuje dva bregova in ima več pomenov. Že od nekdaj predstavlja pomembno mestno prizorišče, javni prostor ali tržni prostor. Most je lahko na eni strani samo inženirska zgradba (pomen konstrukcije, materialov), lahko je čista arhitektura. Ogledali si bomo načrte in makete, ki jih hranimo v muzeju in spregovorili o pomembnosti pravilnega hranjenja načrtov (konservatorstvo). Nato se bomo s skicirko v roki sprehodili čez bližnji most na Ljubljanici, spregovorili o pomenu parkovne in obrečne ureditve in izdelali maketo mostu.
OŠ/ 1, 2, 3, SŠ
Delavnico prilagodimo tudi vrtcem.
Ali je kaj trden most?
V5+

Mala ura perspektive ali prostorski eksperiment
Imenitne prostorske risbe arhitektov bodo izhodišče našega raziskovanja: kako narisati globino in kako ujeti pogled v prostoru. Na delavnici bomo ustvarili svojo ulico in spoznavali, kako ljudje vidimo prostor in kaj so prostorski ključi. Hiše, ki so blizu nas so velike in tiste, ki stojijo daleč stran, so videti majhne. Ali res podrobnosti z daljavo izginjajo? Tople barve se navidezno približujejo, hladne oddaljujejo. Ali so res svetli predmeti videti bližje kot temni?
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Ubrano – urbano
Vsaka stavba ima svoj prostor, je prilagojena okolju in se spreminja skozi čas. Mestni arhitekti in urbanisti so se skozi različna obdobja trudili oblikovati prebivalcem prijazno mesto. Kakšno je tvoje mesto? Udeleženci izdelajo načrt in maketo mesta in spoznavajo osnove urbanizma.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Senčno gledališče
Ogledali si bomo pomembnejše gledališke stavbe na Slovenskem in si v ustvarjalnici izdelali senčne lutke, nato pa izvedli čisto svojo gledališko predstavo z igro svetlobe in senc.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Kamera obskura
Kako se je začela fotografija? Kaj je črna soba in kako pomembna je za izum fotografije? Skozi izdelavo kamere obskure se seznanimo z zgodovino in nastankom fotografije.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Senčniki za luči in lampijoni - papirna plastika
Od nekdaj ima papir svojo vlogo ob luči in svetlobi, ki ji ugaja njegova zastrta prosojnost. Oblike, ki z njimi zastiramo neposredno bližino žarnic, so različne in odvisne od pohištva v prostoru in seveda osebnega okusa. Igra rezov, svetlobe in senc.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Stol
Udeleženci razmišljajo o stolu, njegovi zgodovini, funkciji in obliki, nato iz različnih materialov vsak ustvari svoj mali stol.
OŠ/ 1, 2, 3, SS

Telefon
Iskrini telefoni iz naše zbirke industrijskega oblikovanja bodo povod za pogovor o pomenu telefona nekoč in o tem, kaj predstavljajo danes. Kako so ljudje komunicirali na daljavo pred samim izumom? Kakšen je bonton telefoniranja? Skozi igro se bomo naučili pomembne telefonske številke. Nato si izdelamo svoj telefon.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3

Mala arhitektura – Kiosk
Kako iz skice in načrta nastane 3D maketa? Kako se arhitektura in oblikovanje prepletata? Kaj pomeni modularnost? Spoznavali bomo znameniti kiosk K67, ki ga je v svojo zbirko sprejel tudi muzej MoMA v New Yorku, danes pa smo tako v Sloveniji kot drugje v Evropi priča zapuščenim kisokom, ki so bili leta del našega vsakdana. Vabljeni na ustvarjalno delavnico papirne plastike in modeliranja, na barvito igro dodajanja, odvzemanja, spreminjanja, nadgrajevanja.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3

Moda skozi čas
Z oblekami že od nekdaj izražamo sebe. Obleke odsevajo čas, v katerem živimo. V razstavnih prostorih bomo poiskali modne plakate in se prelevili v modne kreatorje. Naši mini mao deklici bomo izbrali prava oblačila in pričesko za različne priložnosti. Dogajala se bo barvita in zabavna igra s škarjami in papirjem.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3
      
Obiščite Ljubljano
Postanite arhitekturni detektiv mesta in skozi plakat Obiščite Ljubljano odkrivajte arhitekturne dosežke v Ljubljani, tudi park in vodnjake. Najprej se bomo orientirali na zemljevidu, poiskali grajski hrib, reko in ulice, nato trge… Nato pa bomo skupaj z igro škarij, barvitih podob in razkrivanju fotografskih detajlov razvozlali mnoge uganke.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3

Črke - igra besed
Plakat lahko vsebuje zgolj besedilo ali pa je na njem tudi podoba. Pomembno je, da je besedilo učinkovito, premišljeno in kratko. Kratko igro besed si z večkratnim ponavljanjem lažje zapomnimo. Temu rečemo krilatica, slogan, ki nas nagovarja (kot npr. Cocta, pijača vaše in naše mladosti, Rad imam mleko, Slovenija moja dežela, Nemogoče je mogoče,…) Izmislili si bomo svoj slogan in se poigrali z različnimi črkami in besedami na temo, ki je del tvojega otroškega vsakdana ter oblikovali svoj plakat.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Narava in turizem
Ali veš kaj je turizem in kdo so turisti? Spoznavali bomo plakate na razstavi, ki so vabili goste, da obiščejo Slovenijo in jo prikazujejo kot idilično deželo. Modrina blejskega jezera vabi kopalce, gore smučarske navdušence, Planica je bila in je privlačna za vse ljubitelje skokov.  Kaj vse nam narava sporoča? Kaj pomeni lipov list, ki ni bil le na plakatih, temveč tudi na priponkah, majicah, dežnikih. Skupaj bomo izdelali svoj spominek.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Kako iz pik nastane portret – izdelajmo plakat
Na razstavi bomo poiskali poseben plakat,  ki je ob obeležil stoletnico rojstva pisatelja Ivana Cankarja. Tokrat boš ti v vlogi oblikovalca in boš izdelali plakat arhitekta Maksa Fabianija, saj letos praznujemo stopetdesetletnico njegovega rojstva. Maks Fabiani je po potresu leta 1895 izdelal prvi moderni načrt mesta Ljubljana in zgradil pomembne stavbe v mestu. Namesto računalnikov bomo osvojili posebno tehniko in iz različno velikih krogcev pričarali portret ali podobo iz vaše domišljije.
V5+, OŠ/ 1, 2, 3, SS

Informacije, prijave in najava skupin
Natalija Lapajne
T: 01 548 42 82
E: izobraževanje@mao.si

 

Sorodne vsebine

Za šole in vrtce

Izobraževalni program MAO je namenjen vsem, ki želite na zabaven in poučen način podrobneje spoznati arhitekturo, oblikovanje in fotografijo.
več »