Delavnica

Made in: Javni poziv za sodelovanje na delavnici

Platforma MADE IN za sodobno obrtno in oblikovalsko produkcijo vabi vse zainteresirane poklicne oblikovalce in študente oblikovanja, vizualnih umetnosti, arhitekture, novih medijev in povezanih strok, da se prijavijo za sodelovanje v obrtniško-oblikovalski delavnici. Prijavite se zdaj! Izpolnite svojo prijavo in jo oddajte do 25. avgusta 2019.
 
MADE IN – PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA  je iniciativa, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med obrtniki in oblikovalci. Namen projekta je obuditi tradicionalne obrti in načine obrtne proizvodnje ter izobraziti oblikovalce o snovni in nesnovni dediščini, ob tem pa ustvariti nove, avtentične in bolj trajnostne pogoje za oblikovalsko prakso. Projekt MADE IN promovira evropsko obrtno dediščino in inovativno sodobno oblikovanje ter ju predstavlja širši javnosti z različnimi dejavnostmi: raziskovanjem in kartiranjem obrti, javnimi konferencami in strokovnimi seminarji, rezidencami za oblikovalce v sodelovanju z obrtniki, delavnicami z oblikovalci in obrtniki, publikacijami in razstavami, pa tudi z razvojem spletne platforme, ki bo omogočala prenos znanja in ponudila priložnosti za strokovno izpopolnjevanje obrtnikov, oblikovalcev, kustosov in strokovnjakov.  
 
Platforma MADE IN za sodobno obrtno in oblikovalsko produkcijo vabi vse zainteresirane poklicne oblikovalce in študente oblikovanja, vizualnih umetnosti, arhitekture, novih medijev in povezanih strok, da se prijavijo za sodelovanje v obrtniško-oblikovalski delavnici.
 
OBRTNIŠKO RAZMIŠLJANJE
Projekt spremlja različne obrtnike, ki so nam dovolili vpogled v svoje izpopolnjene veščine, utemeljene v obrtni tradiciji, predvsem pa v svoje poglobljeno znanje in postopke pridobivanja lokalnih materialov.
 
V središču našega raziskovanja bo prav neposrednost uporabe tega, kar imamo pri roki. Naš cilj je dobiti vpogled v »obrtniško razmišljanje«, ki tvori DNK lokalno delujočih obrti, tistih, ki se v želji, da bi ohranili svojo stroko živo in relevantno, vedno prilagajajo novim okvirom, bodisi družbenim, političnim ali okoljskim.
 
Potreba po iskanju novih načinov preobrazbe lokalnih materialov v predmete ali arhitekturo od nekdaj predstavlja močan ustvarjalni impulz. V današnjem globaliziranem svetu se je ta lokalna ustvarjalnost deloma že izgubila. Vseeno pa naša očaranost nad preobrazbo s preprostimi orodji, izkušnjami, veščinami in predanostjo ostaja pomembnejša kot kdajkoli. Iz tega neposrednega in pragmatičnega pristopa k delu z navidezno najbolj vsakdanjim in neposredno dostopnim gradivom se lahko veliko naučimo.
 
Danes je jasno, da so obrti sposobne preživeti v nenehno spreminjajoči se mreži pogojev, kljub pomanjkanju virov in drugim izzivom. V nasprotju s splošnim prepričanjem so v tem smislu obrti živi in zelo sodobni poklici ter bogat vir informacij o lokalnem mreženju in običajno naravnem, okolju prijaznem načinu proizvodnje. Radi bi izvedeti več o okvirih teh raznovrstnih poklicev ter neobičajnih, ali pa običajnih povezavah, na katerih temeljijo.
 
Na podlagi prvega srečanja s temi obrtmi si želimo zamisliti nove mogoče povezave, ne glede na to, kako nenavadne se morda zdijo na prvi pogled. Potencial ustvarjanja povezav med obrtmi (obrtniško razmišljanje) povezujemo z razmišljanjem mednarodne skupine udeležencev, ki prihajajo iz popolnoma drugačnih okolij. Rezultati bodo mešanica lokalnega in globalnega, tradicionalnega in eksperimentalnega, oprijemljivega in konceptualnega, »umazanega« praktičnega in umskega dela.
 
CILJI DELAVNICE
Delavnica bo posvečenega enemu materialu in obrti. Udeleženci bodo z lončarjem in raziskovalcem gline Urbanom Magušarjem, arhitekti iz kolektiva BC-Architects in oblikovalcem Lukasom Wegwerthom raziskovali nove načine uporabe zemljine, še posebej gline, kot osnove za izdelavo gradbenih materialov in razvoj materialnih ciklov za postopek izdelave – od predmetov do arhitekture. Poskrbeli bomo, da bo praktično delo enakomerno odmerjeno, ob tem pa razmišljali o novih načinih uporabe tega prosto dostopnega materiala, ki ga dobimo že, če zakopljemo v tla, po katerih hodimo.
 
Po dveh dneh skupnega zbiranja materiala, prispevkov in razprav na okroglih mizah se lahko udeleženci odločijo za samostojno delo ali pa za delo v majhnih skupinah, v katerih bodo iskali oprijemljive, ali pa utopične pristope k izkoriščanju tega navidezno vsakdanjega materiala. Ob tem lahko nastanejo fizični predmeti, novi sistemi in/ali cikli, ki obravnavajo material oziroma postopke, vezane nanj.
 
Iščemo predvsem takšne načine ravnanja z materialom, ki prestopajo meje in klišeje, povezane z njegovo nedavno uporabo in bi se lahko razvili v samozadostne pristope k uporabi tega, kar nas obkroža v vsakdanjem življenju. Material, ki ga bodo udeleženci uporabljali na delavnici, bo tako izključno tisti, ki ga bodo pridobili sami – kupljeni materiali niso dovoljeni, pa tudi potrebni ne.
 
Zadnje tri dni delavnice bomo preživeli ob delu v lončarski delavnici Urbana Magušarja, kjer bomo imeli priložnost uporabljati različne peči (na drva, plin, električne), orodja in opremo.
 
V sodobnem okolju bomo skozi ta večdisciplinarni postopek spoznavali pozabljene in ustvarjali nove pristope k modelom uporabe materiala, ki nam je na voljo na vsakem koraku, naredili ga bomo vidnega in iskali nove potenciale zanj in z njim povezane veščine.
 
VODJA DELAVNICE
LUKAS WEGWERTH je berlinski oblikovalec, ki se v svojem delu osredotoča na potencial ustvarjanja povezav skozi različne izraze. Po začetkih v mizarstvu, kjer ga še vedno navdihuje preprosti funkcionalizem sloga shaker, se zdaj osredotoča na celoto procesov oblikovanja in izdelave. V svojem delu raziskuje napetost med naključnim in obvladljivim ter išče nove namene za naravne materiale, ki postajajo del materialnih sistemov za njegovo eksperimentiranje v različnih kontekstih – predmetnih, družbenih in okoljskih.
 
Tako je nastal tudi njegov sistem Three+One (Tri+Ena ): sistem veznih elementov, ki mu služi kot izhodišče za izmenjave in sodelovanje. Podobno kot njegovi ostali projekti tudi Three+One temelji na ustvarjanju trajnostnih materialnih ciklov, od izključno lokalnega h globalnemu, od neposredno praktičnega do konceptualnega.
 
O GOSTUJOČIH ARHITEKTIH
Začetki studia BC ARCHITECTS (Brussels Cooperation) segajo v leto 2006, ko se je sprva občasno sodelovanje med mladimi bruseljskimi arhitekti in umetniki udejanilo v instalacijah, raziskovalnih projektih in odprtokodnih oblikovalskih omrežjih. Danes ima podjetje dve organizacijski enoti: BC architects, arhitekturno-oblikovalski biro v konvencionalnem smislu, in BC studies, ki se ukvarja z raziskavami o tem, kako lahko družbeno oblikovanje in arhitektura vsak zase prispevata k sodobnemu in globalnemu duhu časa. Wes Degreef, urbani vizionar in realutopist, je arhitekt in soustanovitelj BC architects and studies. Sanja o integracijskem urbanističnem načrtovanju in arhitekturi, o preoblikovanju mest z intuicijo in integracijo. Ken De Cooman, prej avdiovizualni umetnik, glasbenik, plesalec in filozof, je arhitekt in soustanovitelj BC architects and studies. Sodeluje s fakulteto za arhitekturo univerze v Leuvnu (Belgija) in predava na inštitutu EiABC v Adis Abebi (Etiopija).
POGOJI ZA PRIJAVO
 
Prijavi predložite:
1) navedbo spletne strani, povezave do informacij o pomembnejših projektih, ki ste jih izvedli ali portfelj (z ne več kot tremi projekti), ki ga lahko posebej pošljete na nikola.pongrac@mao.si.
2) motivacijsko pismo (največ 1.500 znakov)
 
Prijavite se zdaj!
Izpolnite svojo prijavo in jo oddajte do 25. avgusta 2019.
Organizatorji bodo izbrali največ 10 udeležencev in jih o tem obvestili najkasneje do srede, 28. avgusta 2019.
 
Kdo se lahko prijavi?
K prijavi vabimo vse zainteresirane oblikovalce in študente oblikovanja, vizualnih umetnosti, arhitekture, novih medijev, obrtnike ter ostale posamezniki, ki jim je blizu tema delavnice.
 
KDAJ IN KJE
9.–13. september 2019
Manufaktura Radovljica, Linhartov trg 4, SI–4240 Radovljica
 
Vsak dan od 9.30–17.30
 
Za vprašanja v zvezi s programom se obrnite na:
nikola.pongrac@mao.si
 
Časovnica
25. avgust 2019 / rok za oddajo prijav
28. avgust 2019 / rezultati javnega poziva
9.–13. september 2019 / delavnica
14. september–10. oktober 2019 / dokončanje prototipov
december 2019–maj 2020 / razstave v Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Andelsbuchu
 
POGOJI IN ZAHTEVE
Od udeležencev pričakujemo, da bodo ves čas delavnice dejavno sodelovali in sledili načrtovanemu programu terenskega dela.
 
Sredstva in orodja za modeliranje v delavnicah z glino bomo pridobili skupaj na sami delavnici, seveda pa lahko s sabo prinesete tudi materiale, ki ste jih pridobili samostojno.
 
Udeležencem svetujemo, da si zagotovijo lastne prenosne računalnike, fotoaparate ter drugo opremo za splošno rabo. Ne pozabite na vodoodporna oblačila in delovna oblačila, ki jih boste potrebovali na ekskurziji ter pri delu v lončarski delavnici.
 
Izdelki, ki jih boste ustvarili na delavnici, morajo biti plod izmenjave idej in vzajemnega sodelovanja z oblikovalcem, obrtniki in drugimi udeleženci delavnice.
 
Delo bo potekalo individualno ali v majhnih skupinah – v tem primeru bodo vsi člani skupine obravnavani kot soavtorji oblikovanih izdelkov.
 
Skupno število udeležencev je omejeno na 10.
 
Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.
Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.
 
Oddane prijave bodo na podlagi odzivov na temo delavnice ocenili kustosi MAO Maja Vardjan, Cvetka Požar in Nikola Pongrac ter mentor Lukas Wegwerth.
 
Delavnica je brezplačna. Stroške nastanitve krijejo udeleženci, organizatorji pa bodo poskrbeli za kosilo in prigrizke na delavnici.
 
Udeleženci delavnice morajo prototipe/projekte za razstavo dokončati do 10. oktobra 2019.
 
Izbor del nastalih na delavnici bo predstavljen v okviru obsežnejše razstave MADE IN skupaj z rezultati delavnic in rezidenc, ki jih bodo izvedli partnerji projekta. Mednarodna potujoča razstava bo svojo pot začela v Zagrebu (decembra 2019), leto 2020 pa bo preživela med organizacijami gostiteljicami v Ljubljani, Beogradu in Andelsbuchu, z možnostjo dodatnih razstav po zaključku projekta. Rezultati delavnice morajo zato ostati na voljo za potrebe razstave v obdobju dveh let po zaključku.

KDAJ IN KJE

 
9.–13. september 2019

Vsak dan od 9.30–17.30
 
Manufaktura Radovljica, Linhartov trg 4, SI–4240 Radovljica
 

Informacije

nikola.pongrac@mao.si

Organizacija

Platforma MADE IN