Izbor knjižničnega gradiva 2019

Knjižnica MAO je v prostorih Fužinskega gradu od leta 1992 dalje, od februarja 2018 pa se nahaja v prenovljenih prostorih v pritličju gradu Fužine. Opremljena je s pohištvom, nastalim po načrtih oblikovalca Branka Uršiča. MAO je osrednja slovenska ustanova za arhitekturo, urbanizem, industrijsko oblikovanje ter vizualne komunikacije, zato se v knjižnici zbirajo predvsem knjige s teh področij. Poudarek je na slovenskih avtorjih in delih, nastalih v Sloveniji. V muzeju je tudi oddelek za fotografijo, zato je del knjižnice namenjen tudi literaturi s tega področja.

Knjižnico MAO redno dopolnjujemo s knjižnimi novostmi s področja arhitekture, urbanizma, oblikovanja in fotografije. V branje lahko knjige vzamete v čitalnici s predhodno najavo na: knjiznica@mao.si.

Zimski izbor

Anthropocene: Burtynsky, Baichwal, De Pencier. Art Gallery of Ontario, Toronto Ontario, National Gallery of Canada, Ottawa, Ontario 2018
ISBN 978-1-988788-04-3
Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal in Nicholas de Pencier v fotografiji dokumentirajo izumrtje rastlinskih in živalskih vrst, onesnaževanje, spreminjanje krajine s fosilno industrijo, rudniki in intenzivnim kmetijstvom. V knjigi je zbranih tudi več esejev – avtorji so umetniki, kuratorji in znanstveniki, ki menijo, da planet Zemlja sedaj vstopa v novo geološko obdobje, ko je  človeštvo gonilna sila pri okoljskih in geoloških spremembah – obdobje antropocen.

Winfried Nerdinger: Fotografie für Architekten - Photography for Architects. Verlag Walther König, Köln 2011
ISBN 978-3-86560-989-2
Fotografijo so že od začetkov uporabljali tudi za upodabljanje arhitekturnih motivov. Knjiga predstavlja fotografsko zbirko Arhitekturnega muzeja Tehniške univerze v Münchnu (Architekturmuseum der TU München). Razdeljena je na več delov in kaže različne možnosti uporabe arhitekturne fotografije. Prikazani so nekateri ključni arhitekturni motivi od antike do danes in uporaba fotografije kot pomoč pri oblikovanju in dokumentiranju arhitekture.

Photography changes everything. Aperture Foundation, New York, Smithsonian Institution, Washington 2012
ISBN 978-1-59711-199-7
Knjiga Fotografija spreminja vse nas vabi v razmislek o vplivu fotografije na našo kulturo in življenje. Razdeljena je na več poglavij: kaj si želimo, kaj vidimo, kdo smo, kaj delamo, kam gremo, česa se spominjamo… Vsebuje preko 200 fotografij in skoraj 80 kratkih tekstov različnih avtorjev – pisateljev, izumiteljev, javnih osebnosti in navadnih ljudi – med njimi so Hugh Hefner, John Baldessari, John Waters, Robert Adams, Sandra Phillips, Stewart Brand.

Ann Thomas, John McElhone: The extended moment. Fifty Years of Collecting Photographs at the National Gallery of Canada.
5 Continents Editions, Milan, National Gallery of Canada, Ottawa, Ontario 2018
ISBN 978-88-7439-802-7
Fotografska zbirka kanadske Narodne galerije je začela nastajati v letu 1967 in je v letu 2017 praznovala petdesetletnico. Ob obletnici so leta 2018 pripravili razstavo fotografij iz zbirke, ob njej je izšel obsežen katalog.

The Memory of the Future. Photographic Dialogues between Past, Present and Future.
Musée de L'Elysée, Lausanne 2016
ISBN 978-2-88250-424-1
Knjiga Spomin na prihodnost prikazuje raznovrstne fotografske tehnike, ki so preživele preizkus časa in jih danes ponovno obujajo sodobni umetniki. Tako so od pionirskih začetkov do sodobnih del predstavljene dagerotipija, ferotipija, ambrotipija, kalotipija, cianotipija in druge fotografske tehnike.

Vertical no Limit. Mountain Photography.
Musée de L'Elysée, Lausanne 2017
ISBN 978-2-88250-451-7
Planinska fotografija predstavlja od samih začetkov poseben estetski in umetniški izziv, tudi v povezavi s samimi tehničnimi težavami, ki so bile povezane s tem. Oprema je bila težka in občutljiva, tudi svetloba je bila intenzivna, posebna in ostra v snegu. V knjigi so fotografije iz muzejske zbirke, ki kažejo, v katere smeri se je planinska fotografija razvijala (znanost, planinstvo, turizem, umetnost).

Izbor pripravlja knjižničarka Neli Grafenauer.

Sorodne vsebine