Thumb

Future Architecture: Izbrani avtorji 2019

Člani Future Architecture in ustvarjalci platforme v letu 2018 ter splošna javnost so izbrali 25 idej, katerih avtorji bodo povabljeni na Ustvarjalno izmenjavo 2019, ki se bo odvijala med 13. in 15. februarjem v MAO. Med 14 prispelimi prijavami iz Slovenije, pa se je med izbranih 25 uvrstila tudi ena slovenska – Outsider Nine in Matevža Grande.

Člani platforme so izbrali naslednje obetavne kreativce:
Céline Baumann (Švica) z Queer Nature
Katerina Frejlachova, Miroslav Pazdera, Tadeas Riha, Martin Spicak (Češka) z Logistic Landscapes
Daniel Norell, Einar Rodhe (Švedska) z Under Construction
Urban Works Agency (Janette Kim, Neeraj Bhatia, Antje Steinmuller,  Christopher Roach) (ZDA) z A seat at the table
Forum for Architecture Theory (Fabio Don, Marco Zelli) (Švica) z F.A.T.
Shift (Elizaveta Dorrer, Dmitry Alferov, Arthur Röing Baer, Christian Lavista) (Nemčija) z Shift
Spaces like action (Marco Ferrari, Cristina Gallizioli, Maria Giulia Milani) (Italija) z Spaces like Actions
Sonja Dragovic (Črna Gora) z The Beautiful Ruins We're Made Of
Traumnovelle (Léone Drapeaud, Manuel Leon Fanjul and Johnny Leya with Roxane Le Grelle, Sébastien Lacomblez, Claire Trotignon, Philippe Braquenier, Jurgen Maelfeyt) (Belgija) z Eurotopie
Meisje Trabajo (Nizozemska) z The 0.75 Scale
para-sight (Ciper) z Visual Mediations
Elian Stefa (Albanija) z Art(i)leria
Charlotte Malterre-Barthes, Dubravka Sekulić (Švica) z Curriculum Revolution
Yuan Chun Liu (Cam Liu) (Nizozemska) z Expansion as the second Layer of the City
SO? (Sevince Bayrak, Oral Göktaş) (Turčija) z Hope on Water
Outsider (Slovenija) z Outsider
Lodovica Guarnieri (Nizozemska) z (UN)just Peace
Ateliermob/Working with the 99% (Portugalska) z Working with the 99%

Izbor idej po mnenju izbranih ustvarjalcev Future Architecture 2018:
Klodiana Millona (Nizozemska) z It's time for an Architecture of De-Growth
Vojtěch Rada (Češka) z The Crimson Clouds: Sequel
Giorgia Scognamiglio & Lorenzo Zandri (Velika Britanija) z Unsent Postcard

Najljubša ideja letošnjega poziva po mnenju sledilcev platforme Future Architecture pa je Architecture through the butterfly effect avtroja Benarta Shale s Kosova.

Na Ustvarjalni izmenjavi 2019 se jim bodo pridružili še prejemniki nagrade Fundacije Mies van der Rohe za nadarjene mlade arhitekte (Young Talent Architecture Award 2018) Julio Gotor Valcárcel (Švica), Hendrik Brinkmann (Nemčija) in Matthew Gregorowski (Velika Britanija).

Več o idejah in uradnih rezultatih>>

Thumb

Poziv za ideje z rekordnim številom prijav - tudi iz Slovenije

Četrti poziv za ideje platforme Future Architecture je prejel rekordnih 357 prijav 704 ustvarjalcev iz 60 držav, med njimi jih je kar rekordnih 14 iz Slovenije.  V naslednjih dneh bo 24 članov platforme skupaj z lanskoletnimi izbranimi udeleženci izbralo 21 idej, katerih avtorji bodo s tremi zmagovalci nagrade YTAA 2018 povabljeni, da predstavijo svoje ideje na Ustvarjalni izmenjavi 2019. Nabor 25 izbranih ustvarjalcev bo dopolnil avtor ideje, ki ga bo v internetnem glasovanju izbrala širša javnost.

Starost
Povprečna starost prijaviteljev na letošnjem pozivu je 32 let, najstarejši prijavitelj jih šteje 55, najmlajši pa 21.

Profil prijaviteljev
Večina ustvarjalcev je arhitektov, sledijo jim oblikovalci, multimedijski umetniki, urbanisti, kustosi, kritiki in drugi profili.

Celoten seznam držav po prijaviteljih
Albanija, Argentina, Avstrija, Belorusija, Belgija, Bolgarija, Kamerun, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Ekvador, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Hongkong, Indija, Iran, Irska, Izrael, Italija, Kosovo, Latvija, Libija, Litva, Luksemburg, Macao, Makedonija, Malezija, Mehika, Črna Gora, Nepal, Nizozemska, Nigerija, Norveška, Panama, Filipini, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Srbija, Sejšeli, Slovaška, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Sudan, Švedska, Švica, Tajvan, Tajska, Turčija, Ukrajina, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

FINAL_FINAL
Prvi poziv za pisatelje dpr-barcelona, ki je potekal v okviru Poziva za ideje 2019 je prejel 38 prijav.

Prijave iz Slovenije
Projekt Made in China (Viktor Bernik, Žiga Kariž and Jara Vogrič)
Arhitekti Počivašek Petranovič
Idrija 2020 in Prostorož
Miha Bevc in Jan Barič
Društvo Est=etika (Natalija Zanoški, Anja Koršič Mravlje, Marina Katalenić, Darko Plevnik, Tamara Rijavec, Eki Schweigger, Barbara Škraba, Viktorija Tekstor)
Outsider
Alja Mišigoj in Manica Lavrenčič
Obrat (Blaž Babnik Romaniuk, Mojca Mlinar, Rok Staudacher, Dominik Košak, Katja Saje)
Ajda Bračič
Mateja Železnik
PROSTORNA (Katja Martinčič, Primož Pavšič)
Kosi in partnerji (Ana Kosi, Ognen Arsov)
svet vmes (Jure Hrovat, Ana Kreč)
Leonora Jakovljević

Oglejte si najnovejše ideje in glasujte za svojo najljubšo!

Thumb

Poziv za pisatelje in pisce!

dpr-barcelona v okviru platforme Future Architecture razpisuje svoj prvi literarni natečaj! Zmagovalec bo poleg povabila na Ustvarjalno izmenjavo 2019 prejel štipendijo v višini 3.000€ za pisanje kratke zgodbe, ki bo vključevala delo in ideje šestih obetavnih ustvarjalcev platforme Future Architecture.

Iščejo se nove zgodbe, miti in fikcija - prijave mladih neuveljavljenih pisateljev so še posebej dobrodošle!

Rok za prijave je 7. januar.

Več>>

Thumb

Veseli december v MAO trgovini

Ročno izdelan unikatni nakit, didaktične igrače iz lesa, predmeti za ljubitelje kuhanja, inovativno pohištvo in še mnogo več. Zavijte v praznično muzejsko trgovino MAO, v pomoč pa smo pripravili kratek vodnik po prazničnih darilih - vsa so slovenska, odlično oblikovana, polna vsebine in za različne denarnice.

ZA SLADOKUSCE
Knjiga Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju avtorja Bogota Zupančiča dodaja še neraziskan kamenček k spoznanjem o arhitektu Jožetu Plečniku in pečatu, ki ga je pustil na slovenskem arhitekturnem prizorišču.
Na voljo tudi v spletni trgovini>>
Cena: 48 €

ZA MODNE NAVDUŠENKE
Janja Videc je slovenska modna oblikovalka in avtorica kolekcije #WITCHES, v katero sodi predstavljena kreacija. Njena znamka temelji na poudarjanju individualnosti in družbeni odgovornosti. Vsa oblačila so izdelana v Sloveniji. Predstavljena majica nosi napis »We're the granddaughters of the witches you weren't able to burn«. Izvedbo s kratkimi rokavi lahko v trgovinici MAO kupite v črni, sivi ali beli izvedbi. Velikost je univerzalna.
Cena: 55 €

ZA MODNE NAVDUŠENCE
Ročno izdelani metuljčki Moi Style so narejeni iz različnega slovenskega lesa. Kupite ga lahko iz svetlega hrastovega lesa, bogatega oreha, vzorčaste oljke ali drugega lokalnega lesa, prilagodite pa si lahko tudi vzorec na blagu. Velikost traku je mogoče prilagajati.
Cena: 25 € (odvisno od posameznega metuljčka)

  

ZA INOVATIVNE TEHNIKE
Svetilka CUP AKLIH design studia ni običajna svetilka, ampak predstavlja premišljeno in inovativno oblikovanje svetil. Omogoča štiri različne načine osvetlitve, stoji lahko na mizi, z vrvico na katero je napeljana, pa jo lahko tudi obesimo na pohištvo ali steno. Natisnjena je s 3D tiskom in je narejena iz biorazgradljive plastike in lesa. Ker je majhna, jo lahko vzamemo tudi na pot.
Cena: 65 €

ZA MLAJŠE IN MLADE PO SRCU
Gogix je slovenska sestavljanka. Je odlično miselno darilo za mlajše ker omogoča spoznavanje zakonitosti prostorskih konstrukcij, krepi ročne spretnosti in krepi domišljijo ter razvoj kreativnega razmišljanja. Osnovni paket vsebuje 200 lahkih delov, ki omogočajo veliko možnosti sestavlja od enostavnih do zelo kompleksnih elementov.
Cena: 15 €

ZA ŠPORTNIKE/CE
Musguard blatnik za kolo je enostavna rešitev za zaščito hrbta med vožnjo po manj utrjenih poteh. Za namestitev ne potrebuje nosilca in drugih dodatnih delov, namestitev je enostavna in zanjo ne potrebujete nobenega orodja. Ustreza večini okvirjev, najbolje pa deluje na kolesih brez zadnje zavore. Na voljo je v različnih barvah in v izvedbi za zadnje in prednje kolo.
Cena: 12 € (sprednje kolo) in 16 € (zadnje kolo)

ZA POSLOVNEŽE
Tudi za tiste najbolj zahtevne in najbolj prefinjene poslovneže imamo odlično darilo! Unikatna kravatna igla oblikovalca Aleša Hočevarja iz kolekcije Rainforest izraža uglajenost, modernost in slog. Narejena je iz srebra in tropskega lesa ipe.
Cena: 190 €

Še več idej za darila najdete v muzejski trgovini MAO in spletni trgovini MAO>>

Več informacij na helena.potokar@mao.si ali katarina.metelko@mao.si.

1 2 3 4 5  ...