Thumb

BIO 25: Zabeležite si datum!

Kmalu odkrivamo program 25. bienala oblikovanja - BIO 25: Daleč, tako blizu, ki bo javnosti na ogled od 25. maja do 29. oktobra 2017 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter na sedmih drugih lokacijah po Sloveniji. Preglejte okvirni program uvodnega tedna in si zabeležite datume. Več.

Thumb

Festival Big arhitektura 2017

 Mesto oblikovanja in Zavod Big vabita na deseti festival Big arhitektura, ki se bo zgodil v četrtek, 20. aprila 2017, od 10.00 do 22.00 v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani in bo posvečen napredku. 
 
Kaj je napredek v arhitekturi? Če nas razvoj pripelje do novih načinov gradnje in razmišljanja, pomeni napredek korak naprej. Napredek je razvoj na poti k določenem cilju. Kako premikati meje običajnega in doseči višje stanje glede na kakovost, drznost in trajnost?
 
Gospodarski kazalci kažejo, da se v Sloveniji po osemletnem spanju gradbeništva prebuja nova pomlad. Zato je sedaj pravi čas, da si postavimo nove cilje, naberemo navdih in se odpravimo na vznemirljivo pot kreativnosti. Izbrani tuji arhitekti bodo z nami delili svoje vizije in razmišljanja o tem, kakšen napredek si želijo in kakšne potenciale za razvoj arhitekture so odkrili.
 
Kaj so torej napredni cilji arhitekture?
 
Zasedba predavateljev na konferenci:
FRANTZEN et al architecten; Tom Frantzen, Nizozemska
MDH Arkitekter; Dagfinn Sagen, Helge Lunder, Norveška
Guinée*Potin Architectes; Hervé Potin, Francija
Labics; Maria Claudia Clemente, Italija
DeZwarteHond; Henk Stadens, Nizozemska
Delugan Meissl Associated Architects; Martin Josst, Avstrija
Kuratorka in moderatorka: Eva Prelovšek Niemelä
 
Program:
10.00–22.00: Sejem Arhitektura² – Ovoj
10.00–14.00: Kontaktne mize A²
12.00–12.30: Arhitekturno kosilo A²
12.30–14.00: Arhitekturni koktajli in predstavitve A²
13.00-13.30: Degustacija Dofin.Fana, najbolj blesti pri sobni temperaturi
13.30–14.45: Kontaktne mize s tujimi predavatelji (kurirano)
14.00-14.30: Degustacija Chardonnay.Fana, zaposli vse brbončice
14.00-14.50: Projekcija dokumentarnega filma Savin Sever - Zgodba neke arhitekture
14:00–15.00: Registracija udeležencev konference
15.00–15.15: Otvoritev festivala
15.15-20.00: Mednarodna arhitekturna konferenca
20.00–22.00: Druženje ob kruhu, vinu in glasbi z naprednim in naprednimi
 
Konferenco bodo spremljali tudi naslednji dogodki:
Sejem Arhitektura²; arhitekturni ovoj
Namenjen je seznanjanju arhitektov in projektantov z novostmi pri snovanju kakovostnega arhitekturnega ovoja: fasadni sistemi, panoramske stene, izolacijski in gradbeni materiali, barve in ometi, okna in vrata, strešne kritine, itd. … več
 
Razstava Napredno v arhitekturi danes
Na razstavi bodo na ogled  projekti, ki v svetovnem merilu postavljajo nove mejnike v arhitekturnem ustvarjanju. Pri izboru sodeluje več kot 50 uveljavljenih arhitekturnih birojev z vsega sveta. … več
 
Kontaktne mize
Kontaktne mize so individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu. …več
Več informacij o kontaktnih mizah z razstavljavci: Živa Novak, ziva@zavodbig.si
Dodatne informacije: 01 431 22 22, spela@zavodbig.si 
 
Thumb

Čistilna akcija ČS Moste

V četrtek, 20. aprila ob 17.00 vabljena društva, ustanove in vsi, ki imate občutek za lepo in urejeno okolico na osrednjo čistilno akcijo ČS Moste, kjer domuje tudi MAO. Po pobiranju odpadkov, predvidoma ob 18.00, pa ponovno vabljeni na zbirni mesti, kjer se bodo zbrani odpadki zamenjali za rože (ena polna vreča bo menjana za zlati cekin), po menjavi pa pred DSO Fužine sledi druženje in prigrizek. Udeleženci akcije pa bodo prejeli tudi brezplačno vstopnico na iztekajočo se razstavo Končna postaja: morje? ter kupon za Kavarno MAO, s katerim bo na voljo sladica Lolita in topli napitek po posebej sladki ceni.

Zbirni mesti:
Tržnica moste, Založka 55
DSO – Dom Starejših občanov Fužine, Nove Fužine 40

Akcija bo potekala v vsakem vremenu, udeležba pa je prostovoljna in na lastno odgovornost.

Več.

Thumb

Slovenske muzejske in galerijske knjižnice

Publikacija Sekcije za muzejske in galerijske knjižnice, ki deluje v okviru Skupnosti muzejev Slovenije, širši javnosti predstavlja delovanje muzejskih in galerijskih knjižnic. V njej lahko najdete 54 knjižnic opisi dejavnosti, kontaktnimi informacijami, delovnim časom in slikovnim gradivom. Knjižnice so pomemben člen v verigi specialnega knjižničarstva in so tako nenehno dejavne, v koraku z novostmi ter na razpolago najširšemu krogu zainteresiarnih uporabnikov. Oziroma kot v uvodu v publikacijo zapiše predsednica Sekcije za muzejske in galerijske knjižnice mag. Barbara Kalan, so z dragocenimi in raznolikimi zbirkami knjižnega in neknjižnega gradiva muzejske in galerijske knjižnice pomemben varuh nacionalne dediščine.

V publikaciji knjižnico MAO predstavi knjižničarka Neli Grafenauer. Ker je MAO osrednja ustanova s področja arhitekture in oblikovanja, se v MAO knjižnici zbirajo predvsem publikacije s teh področij. Gradivo knjižnice danes obsega okrog 10.000 enot monografskih in 4.500 enot serijskih publikacij, obsežen je arhiv domačih in tujih revij, del knjižnične dejavnosti je tudi dokumentacija člankov iz glavnih slovenskih časnikov in revij, povezanih z muzejskimi področji, ki nastaja že od leta 1972.

Prelistajte publikacijo in se oglasite v MAO knjižnici ter preverite redne trimesečne izbore knjižničnega gradiva.

1 2 3 4 5  ...