Thumb

E-knjiga O informacijskem oblikovanju

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je s soizdajateljem Društvom Pekinpah izdal elektronsko knjigo O informacijskem oblikovanju, ki sta jo uredili Petra Černe Oven in Cvetka Požar. Knjiga beleži enega od sklopov predavanj iz teorije arhitekture in oblikovanja O informacijskem oblikovanju 2009/1010, ki so potekala od novembra 2009 do oktobra 2010 v MAO. Predavanja so bila v našem kulturnem prostoru sploh prva predavanja, ki so bila osredotočena na informacijsko oblikovanje.

Slovenski javnosti je informacijsko oblikovanje je predstavilo šest mednarodno priznanih strokovnjakov in strokovnjakinj: Yuri Engelhardt, Rob Waller, Jorge Frascara, Karel van der Waarde, Malcolm Garrett in Karen Schriver. Govorili so o izboru, vizualizaciji, interpretaciji in sporočanju podatkov. Vsak predavatelj je zajel specifičen vidik informacijskega oblikovanja, vsem pa so skupne teme, da je informacijsko oblikovanje usmerjeno k potrebam ljudi, da je to pomembno za vedno več oblikovalcev vizualnih komunikacij, da se naslanja na teorijo, empirično raziskovanje in testiranje ter da se z njim izboljša predvsem komunikacija. 

Članke predavateljev lahko preberete v elektronski knjigi, ki si jo lahko brezplačno prenesete. Izšla je v slovenski in angleški ločeni izdaji.  (samostojna knjiga / ležeča postavitev).

Thumb

MAO na simpoziju Reactivate Sarajevo

Simpozij je del iniciative Reactivate Sarajevo, ki odkriva in se ukvarja s prikritimi problemi kot tudi potenciali mesta Sarajevo ter raziskuje načine povezovanja različnih disciplin in orodij za njegov razvoj. Iniciativa Sarajevo dojema kot mesto, kjer obstajajo številni urbani izzivi, hkrati pa kot urbani laboratorij za uporabo različnih primerov dobrih praks.

Simpozij, ki bo potekal 23. septembra 2016 v Mestni hiši v Sarajevu, bo vključeval predavanja ter pogovore z različnimi interesnimi skupinami, vodji skupnosti in akademskimi partnerji mednarodnih in lokalnih strokovnjakov, predstavnikov vladnih inštitucij ter udeležencev iz neprofitnega sektorja. Med govorci so tudi direktor MAO in komisar Slovenskega paviljona na 15. mednarodni arhitekturni razstavi La Biennale Matevž Čelik, Lucy Dinnen iz Victoria and Albert Museum, Vladan Djokić, dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Beogradu ter Hubert Klumpner, direktor Urban-Think Tank (U-TT) ter predstojnik kateder za arhitekturo in oblikovanje na Swiss Institute of Technology, ETH, Zurich.

Simpozij bo povzel pretekle dejavnosti, primerjal metode raziskav in praks ter začrtal smernice za nadaljnje možne ukrepe. Več informacij o simpoziju.

Dogodek se bo zaključil z odprtjem istoimenske razstave ob 18.30 v Zgodovinskem muzeju Bosne in Hercegovine, ki spada pod spremljevalni program 15. mednarodne arhitekturne razstave La Biennale. Več o razstavi.

Thumb

Začetek javne razprave o osnutku arhitekturne politike Slovenije - Arhitektura za ljudi

Z Nacionalnim programom za kulturo 2014–2017 je bila kakovostna arhitektura v Republiki Sloveniji prvič prepoznana kot eno izmed samostojnih področij širšega javnega interesa na področju kulture, ki tako kot druga področja, potrebuje politiko varstva in razvoja.

Za pomoč pri pripravi arhitekturne politike je ministrstvo imenovalo tudi strokovno komisijo, pri pripravi pa sta sodelovala tudi Barbara Žižič z Ministrstva za kulturo in Matevž Čelik iz MAO. Vlada Republike Slovenije je imenovala tudi medresorsko delovno skupino, ki se je z osnutkom politike že seznanila.

V dokumentu Arhitektura za ljudi, ki je bil pred kratkem tudi javno predstavljen, so temeljni cilji arhitekturne politike kakovostna arhitektura, pametni razvoj, trajnostna rast in vključujoča arhitektura.

Osnutek dokumenta uveljavlja evropsko kulturno politiko s področja arhitekture in hkrati postavlja okvir za dolgoročno razpravo o nacionalni arhitekturni politiki, v javni razpravi bo do 19. septembra 2016, usklajen in dopolnjen predlog pa naj bi predvidoma do konca leta posredovan Vladi Republike Slovenije v potrditev.

Celoten osnutek arhitekturne politike Slovenije - Arhitektura za ljudi>>

Več>>

Thumb

Poletne knjižnične novosti

Iz knjižnice MAO predlagamo za poletje, ko si vzamemo več časa tudi za branje, nekaj novosti, ki obravnavajo vprašanja slogov v znanstvenih upodobitvah, tekstil s propagandnimi vzorci Japonske, Velike Britanije in ZDA v času pred in med 2. svetovno vojno, 150. letno zgodovino madžarskega porcelana tovarne Zsolnay, švedsko steklo med obema svetovnima vojnama in aktualni katalog letošnjega arhitekturnega bienala v Benetkah.

Preverite izbor!

Vabljeni v čitalnico s predhodno najavo na knjiznica(at)mao.si.

1 2 3 4 5  ...