Thumb

Video Future Architecture

Future Architecture platforma vas vabi, da si ogledate videoposnetek intervjujev z nekaterimi sodelujočimi na navdihujoči Creative Exchange 2018, ki je potekakala 15. in 16. februarja v MAO v Ljubljani. Udeleženci so izmenjali svoja mnenja in ideje o Future Architecture ter njihovem znanju in izkušnjah, pridobljenih med sodelovanjem s platformo. 

Future Architecture 2018 Creative Exchange je evropsko srečanje ljubiteljev arhitekture in oblikovanja ter strokovnjakov. Večdnevni javni dogodek je s predavanji, pogovori, predstavitvami, parcelami in koktajli omogočil srečanja ter interakcije med kulturniki,  obetavnimi ustvarjalci in občinstvom preko formatov Matchmaking Conference, Focus Talks in Future Architecture Fair.

Creative Exchange je letni dogodek, ki zaznamuje začetek novega evropskega cikla arhitekturnega programa, sestavljen iz razstav, konferenc, delavnic, predavanj in različnih dogodkov Future Architecture po vsej Evropi. Dogodek zbere več kot 200 arhitektov, oblikovalcev, mislecev in aktivistov, ki skupaj razpravljajo o prihodnosti arhitekture in zgrajenih okolij.

Se vidimo naslednje leto!

Video letošnje Creative Exchange si lahko ogledate tukaj>>
 
Thumb

Mesec kulture 2018

Mesec kulture poteka tradicionalno že 16 let pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Za študente Univerze v Ljubljani se organizira pester nabor kulturnih dogodkov in brezplačen ogled gledališčnih predstav ter muzejev.

V tednu od  12. do 18. marca bo potekal teden odprtih vrat muzejev in galerij. Vabljeni da v tem času obiščete katero izmed kulturnih ustanov, v katere imate brezplačen vstop!

Med njimi je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Obiščete nas lahko od torka do nedelje med 10.00 in 18.00 uro.

Seznam ostalih dogodkov lahko preverite tukaj>>

Thumb

Podaljšana razstava (Ne)uresničeni parlament

V grajski kapeli smo podaljšali razstavo (Ne)uresničeni parlament. Gre za zadnjo razstavo v ciklu razstav Plečnikovi študenti v zbirkah MAO, na njej pa so v ospredju neuresničeni projekti slovenskega parlamenta in stavba parlamenta arhitekta Vinka Glanza. Razstava bo na ogled do 6. maja 2018.

Thumb

Slovenska arhitektura 20. stoletja na razstavi v MoMA

V letu Evropske kulturne dediščine bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Muzej moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku odpremil 62 ključnih predmetov za veliko razstavo z naslovom K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980. Težko pričakovana razstava v MoMA je rezultat prizadevanj skoraj 50 raziskovalcev in kustosov ter 6 organizacij s področja nekdanje Jugoslavije, ki so se leta 2010 povezali v projektu Nedokončane modernizacije, Med njimi sta bila tudi MAO in Umetnostna galerija Maribor. Pod okriljem tega projekta je nastala prva temeljita raziskava o arhitekturi in urbanizmu v nekdanji Jugoslaviji, ki so jo kustosi Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Simona Vidmar in Matevž Čelik v času Evropske prestolnice kulture leta 2012 predstavili na razstavi v Mariboru. Kulić je tudi sokustos razstave v MoMA.

Projekt Nedokončane modernizacije je navdušil glavnega kustosa za arhitekturo in oblikovanje v MoMA, Martina Stierlija, ki se je odločil, da bo razstava o arhitekturni dediščini Jugoslavije eden od glavnih poudarkov v njegovem programu.

Kot edini nacionalni muzej za arhitekturo v republikah nekdanje Jugoslavije, MAO že od vsega začetka zasnove razstave z MoMA sodeluje kot pomemben strokovni partner za zgodovino arhitekture in oblikovanja v regiji, direktor Matevž Čelik pa je tudi del strokovnega posvetovalnega telesa, v katerem med drugim, kot raziskovalca sodelujeta tudi umetnostna zgodovinarka dr. Martina Malešič ter kustos in arhitekturni zgodovinar dr. Luka Skansi. MAO je v letu 2016 v Ljubljani organiziral bienalno srečanje Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev ICAM, kjer je 150 sodelujočim kustosom in strokovnjakom iz svetovnih arhitekturnih muzejev, med katerimi je bil tudi Stierli, posebej predstavil slovensko dediščino arhitekture 20. stoletja.

Na razstavi K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980 bodo posebej izpostavljeni štirje največji arhitekti in dve arhitektki tega obdobja, med katerimi bo tudi slovenski arhitekt Edvard Ravnikar. Med 62 predmeti iz arhitekturne in oblikovalskih zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, bodo na razstavi predstavljeni načrti, risbe, skice, makete, fotografije, prospekti, izdelki industrijskega oblikovanja, embalaža, revije in katalogi. Poleg Ravnikarja bodo v MoMA predstavljena še dela Nika Kralja, Stanka Kristla, Saše J. Mächtiga, Milana Miheliča, Davorina Savnika, Savina Severja, Branke Tancig, Vladimirja Braca Mušiča, Marijana Gnamuša, Nives Kalin Vehovar. Številni projekti bodo predstavljeni z originalnimi fotografijami Janeza Kališnika in Damjana Galeta.

»Razstava v MoMA predstavlja največjo mednarodno predstavitev slovenskih arhitektov in oblikovalcev v zgodovini, zato smo zadnja leta v pogovore o tem sodelovanju vlagali veliko naporov. Veseli smo, da se bo ta trud obrestoval. Veliki arhitekturni pregledi v MoMA so skrbno pripravljeni, kot ena najbolj vplivnih ustanov pa MoMA z njimi pomembno vpliva na spoznavanje in razumevanje svetovne arhitekturne dediščine. Slovenski arhitekti in oblikovalci, ki jih bomo predstavili v MoMA bodo od zdaj naprej del svetovne zgodovine arhitekture in oblikovanja,« je povedal Matevž Čelik, direktor MAO.

Razstava bo v MoMA, New York odprta od 15. julija do 13. januarja 2019.

Napoved razstave v slovenščini>>

Več>>

Za medije>>

1 2 3 4 5  ...