Thumb

Anthony Vider: Zgodovine neposredne sedanjosti. Invencije arhitekturnega modernizma

Izšla je nova knjiga s področja arhitekture teorije avtorja Anthonyja Vidlerja: Zgodovine neposredne sedanjosti. Invencije arhitekturnega modernizma iz knjižne zbirke TPA – Teoretska praksa arhitekture, ki jo je uredila Petra Čeferin (izdajatelj: Filozofski inštitut ZRC in Fakulteta za arhitekturo UL, založnik: Založba ZRC). Knjiga obravnava delo štirih zgodovinarjev arhitekturnega modernizma in načine, na katere so njihove zgodovine bile konstruirane kot bolj ali manj očitna programska navodila za teorijo in prakso projektiranja v kontekstu njene takratne sodobnosti. Avtor knjige Anthony Vidler podrobno proučuje zgodovinske pristope Emila Kaufmana, Colina Rowa, Manfreda Tafurija in Reynerja Banhama, in specifične verzije modernizma, ki so jih uveljavljaje njihove pripovedi zgodovine. Knjiga pokaže na kompleksne in tesne povezave med vsakokratno sodobno prakso projektiranja in zgodovino arhitekture, ki prežemajo celotni moderni arhitekturni diskurz in ki so omogočile nekatere najbolj zanimive arhitekturne eksperimente povojnega obdobja.

Knjižna zbirka TPA – Teoretska praksa arhitekture je zasnovana kot sistematično razvijanje področja arhitekturne teorije. Namenjena je objavljanju prevodov temeljnih teoretskih besedil arhitekture in izvirnih del arhitekturne teorije domačih avtorjev, ki jim je skupno, da vsebujejo ključne odgovore na aktualne probleme arhitekture.

Thumb

Predavanje o oblikovanju v športni industriji

V sklopu XVI. tedna italijanskega jezika po svetu, ki letos nosi naslov Italijanska ustvarjalnost: znamke, moda in design, Italijansko veleposlaništvo, Italijanski inštitut za kulturo in Pisarna ICE v Ljubljani organizirajo predavanje Alexa Terzariola in Elmarja Stimpfla z naslovom Design v športni industriji. Nagrada “Compasso d’Oro Internazionale” 2017. Predavanje bo potekalo v torek, 18. oktobra 2016 ob 17.00 v Mestnem muzeju v Ljubljani.
več>>

Thumb

Dnevi Orisa 2016

V Zagrebu bodo 15. in 16. oktobra 2016 potekali 16. dnevi Orisa - arhitekturni simpozij z vabljenimi predavatelji. Letos bodo sodelovali Ana Kučan (Slovenija), Dinko Peračić (Hrvaška), Numen / For Use (Hrvaška/Avstrija), Umberto Bonomo (Čile), Pezo von Ellrichshausen (Čile), Patrik Schumacher – Zaha Hadid Architects (Velika Britanija), Iñaqui Carnicero (Španija), William J. R. Curtis (Velika Britanija) in Bernard Khoury (Libanon).
več>>

Thumb

Okrogla miza Arhitektura za ljudi

Ministrstvo za kulturo vabi vse predstavnike strokovne javnosti in vse zainteresirane, ki se dnevno srečujete z vprašanjem prostora in gradnje na okroglo mizo, ki bo potekala v torek, 4. oktobra 2016, ob 14. uri, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Okrogla miza bo potekala v luči zaokrožitve javne razprave ob osnutku arhitekturne politike Slovenije »Arhitektura za ljudi«, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kulturo avgusta letos.

Razprava se bo osredotočila predvsem na ključna vprašanja, ki so bila izpostavljena v času zbiranja pripomb na osnutek in dodatno izpostavila posamezne cilje politike. Okroglo mizo bo odprl minister za kulturo Anton Peršak, vodil jo bo direktor MAO in recenzent arhitekturne politike Matevž Čelik, na njej pa bodo sodelovali tudi predstavniki strokovne komisije, koordinatorka politike Barbara Žižič in drugi predstavniki strokovne javnosti.  
več>>

1 2 3 4 5  ...