Foto: Luka Kralin
Foto: Luka Kariln

Razstava

MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA

16.5.-20.9.2020

MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA raziskuje odnose med tradicionalnimi kulturami izdelovanja in sodobno oblikovalsko produkcijo. Razstava s predmeti, fotografskim gradivom in novonastalimi projekti obravnava aktualne problematike današnjega časa, kot so lokalno pridobivanje surovin, vzpodbujanje lokalne proizvodnje, potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine in razvoj novih modelov sodelovanja. Skozi t. i. arhiv obrti 40 rokodelcev iz regije ter v okviru osmih sodelovalnih projektov več kot 30 obrtnikov in 40 oblikovalcev iz vse Evrope zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu.

Razstava je rezultat dveletnih aktivnosti, v katerih je šest partnerskih organizacij: Muzej za umetnost in obrt ter OAZA (Hrvaška), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Slovenija), Werkraum Bregenzerwald (Avstrija) ter Nova Iskra in Mikser (Srbija), sodelovalo v okviru širše iniciative, imenovane platforma MADE IN.
Prvič se je odprla 17. februarja 2020 v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu. Po predstavitvi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potuje v Beograd in Andelsbuch, za leto 2021 pa je načrtovan obisk še drugih evropskih mest.
 
O PLATFORMI MADE IN
MADE IN je platforma, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi rokodelci in sodobnimi oblikovalci. Z raziskavami in arhiviranjem lokalnih obrti, z delavnicami in rezidencami ter s promocijo idej, ki jih predstavlja na potujoči razstavi, povezuje obrtnike, oblikovalce, raziskovalce, kustose in teoretike pri zastavljanju aktualnih vprašanj v zvezi z dediščino in produkcijo v današnji družbi.
 
ZAKAJ MADE IN?
Besedna zveza MADE IN neizogibno asociira na današnjo anonimno in do določene mere nečloveško produkcijo, ki se odvija v državah Daljnega vzhoda. Poudarja položaj oblikovanja v sedanji, tržno usmerjeni neoliberalni paradigmi kapitalizma, pri tem pa se sklicuje na njegov izvor – rokodelstvo in izdelavo, ki sta bila do vzpona industrializacije neločljiva. Zdi se, da si moramo danes, ko smo na robu tehnološke revolucije, znova zastavljati vprašanja o našem fizičnem in virtualnem prostoru: KJE je nekaj izdelano? KDO je to izdelal? IZ ČESA je izdelano in ZA KOGA? OD KOD prihaja?
 
O RAZSTAVI MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA
Razstava s fotografskim gradivom in zgodbami predstavlja t. i. arhiv obrti 40 obrtnikov iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Srbije ter v osmih poglavjih Pripovedi obrti in oblikovanja, ki se uresničujejo v sodelovalnih projektih več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz vse Evrope, zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu. Kuratorski koncept temelji na ideji širitve platforme MADE IN skozi prihodnje razstave. Potencialne gostitelje vabimo, da k arhivu obrti prispevajo s kartiranjem lokalnih obrti in izvajanjem novih sodelovanj med obrtmi in oblikovanjem.
 

ARHIV OBRTI 

Arhiv obrti predstavlja izbor 40 nosilcev znanja in njihovih tradicionalnih obrti iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Srbije, dokumentiranih na podlagi nestrukturiranih intervjujev in fotografij, ter pojasnjuje in predstavlja njihov izvor, zgodovino, materiale, orodja, tehnike, postopke in ključne izdelke; prek njih nam želi približati vrednote, ki jih obrti prinašajo za prihodnost, in problematizirati dejstvo, da izgubljamo večino znanj in spretnosti, povezanih s tradicionalnimi obrtmi, še posebej tiste, ki se prenašajo z mojstra na vajenca. Začetni izbor obrtnikov – po deset iz vsake države – ni širok, je pa za položaj lokalnih obrti v teh državah reprezentativen. Sodelujoči rokodelci so bili izbrani zaradi svojega izjemnega obrtniškega znanja, stopnje ogroženosti svoje obrti in njene reprezentativnosti za območje, pa tudi zaradi svojega geografskega položaja. Raziskovalna območja so obsegala države in regije (v Sloveniji in Avstriji), pa tudi manjše mestne četrti (v primeru Srbije in Hrvaške).

 
REZIDENCE IN PROJEKTI
Na razstavi predstavljamo osem posebnih pripovedi, ki so v obdobju dveh let ločeno nastajale v vsaki državi posebej, osredotočene na vprašanja, povezana s kontekstom lokalne proizvodnje. Pripovedi so nastale na delavnicah in rezidencah, ki so potekale v sodelovanju med poklicnimi oblikovalci in obrtniki, pod mentorstvom, s posredništvom in kuratorstvom posameznikov iz povezanih partnerskih organizacij, predstavljene pa so v različnih formatih in medijih.
 
SODELUJOČI
 
OBLIKOVALCI
Mischer’Traxler Studio, Studio Unfold z Alexandrom Humbertom, Jenny Nordberg, Rianne Makkink, Chmara.Rosinke, Andrea de Chirico, Lukas Wegwerth z Giulio Bruno, Tamara Panić, Halligrimur Arnason, Theresa Binder, Michael Dorfer, Anastasia Eggers, Anna Gramberger, Sandra Holzer, Philipp Kolmann, Lukas Kopf, Anna-Amanda Steurer, Julia Obermüller (AU); Anđela Brnas, Lola Buades, Clara Bunge, Ivy Castellano, Sara Dobrijević, Andreja Lovreković, Lucija Mandekić, Lucija Matić, Ela Meseldžić, Marko Mišković, Marin Nižić (HR); Đurđa Garčević, Marija Kojić, Strahinja Kolobarić, Milena Stanimirović (RS); Patricia Bascones, Patrik Benedičič, Emily Dietrich, Florian Fend, Rok Oblak, Joana Schmitz, Eva Štrukelj, Jera Tratar (SI) 
 
ROKODELCI
Georg Bechter Licht, Devich Holzschuherzeugung, Holzwerkstatt Faißt, Helmut Fink Holzhandwerk, Schneiderstüble Manuela Maaß, Tischlerei Mohr, Oberhauser & Schedler Bau, Tischlerei Wolfgang Lässer, Tischlerei Rüscher, Schwarzmann Fenster und Türen aus Holz, Ofenbau Voppichler, Mühle-Hub Sennerei (AU); Kišobrani Cerovečki, Močvarni hrast, stolarija Franjić, Knjigovežnica 1924, Mala Arta keramika, Urar Lebarović, Lapidarium – Zlatarna Mario, Antun Penezić, češljar, Havel kovino-pojasarski obrt, Šeširi Škrgatić, Kućna radinost Zagorščak (HR); Bombondžije Bosiljčić, Boya Porcelain, Studio Vilenica, dizajn tekstila i tapeta, Parfumerija Sava, Kapadžija Rade, Tatjana+ radionica za izradu svetlosnih tela, Xylon Stolarija, Knjigovezac Grbović, Knjigovezac Petrof, Obućar Bane, Branislav Stajić, Naša posla, kožne torbe i cipele (RS); Franc Jaklič, posodarstvo, Silvo Jelenc, umetnostno kovaštvo, Delavnica AK Alojz Karner, čevljarstvo, Joži Košak, slamnikarstvo, Čebelarstvo Luznar, Urban Magušar, Manufaktura, oblikovanje keramike, Beno Ogrin, kamnoseštvo, Petra Plestenjak Podlogar, ročno rezbarjenje in peka medenih loških kruhkov Škofa Loka, Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, Štefan Zelko, lončarstvo (SI)
 
 
INFORMACIJE O RAZSTAVI

 

KUSTOSI 

Ivana Borovnjak, Maja Kolar, Koraljka Vlajo (Hrvaška); Maja Vardjan, Cvetka Požar (Slovenija); Thomas Geisler, Miriam Kathrein (Avstrija); Relja Bobić (Srbija) 

 

UMETNIŠKO VODENJE

OAZA 

 

OBLIKOVANJE RAZSTAVE

Nina Bačun, Roberta Bratović, Maja Kolar, Tina Ivezić 

 

RAZSTAVNA KONSTRUKCIJA

Močvarni hrast 

 

ASISTENTI IN KOORDINATORJI

Josipa Tadić, Tina Ivezić (Hrvaška); Nikola Pongrac (Slovenija); Heike Kaufmann (Avstrija) 

 

STROKOVNA SODELAVKA

Katarina Nahtigal (Slovenija) 

 

KOORDINACIJA RAZSTAVE V MAO 

Nikola Pongrac 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM V MAO 

Natalija Lapajne, Katarina Nahtigal 

 

LOKACIJE IN DATUMI RAZSTAV 

Zagreb, 17. 2.–8. 3. 2020 Muzej za umetnost in obrt (MUO)

Ljubljana, 16. 5. – 20. 9. 2020 Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) 

Andelsbuch, oktober 2020 – januar 2021 Werkraum Bregenzerwald 

 

PARTNERSKE ORGANIZACIJE 

Muzej za umetnost in obrt – MUO (Hrvaška) OAZA (Hrvaška) Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO (Slovenija) Werkraum Bregenzerwald (Avstrija) Nova Iskra (Srbija) Mikser (Srbija) 

 

Made In: pripovedi obrti in oblikovanja je dveletni projekt, sofinanciran iz programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. 

 

Slovenski del projekta MADE IN je nastal v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije in Centrom za kreativnost. 

 

PODPORNIKI

Center za kreativnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Nizozemska ambasada v Zagrebu, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije 

 

MEDIJSKA POKROVITELJA

Oris, Mladina

 

Lokacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Rusjanov trg 7, Ljubljana

Informacije

Spremljevalni program

Nedelja v MAO

6. september 2020, ob 11.00

Vodstvo po razstavi MADE IN

Otroška delavnica: VOLNA + VODA + MILO = FILC

Nedelja v MAO

20. september 2020, ob 11.00

Vodstvo po razstavi MADE IN

Otroška delavnica: ČEBELA – ČEBELAR – ČEBELARSTVO