Mikrofon Marka Turka, foto: Dragan Arrigler
Foto: Dragan Arrigler
Foto: Domen Pal

Razstava

Marko Turk - Homo faber

15.1.-7.6.2015

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje si je mogoče ogledati obogateno in razširjeno razstavo mojstra oblikovanja mikrofonov Marka Turka, kjer so razstavljene tudi nove pridobitve in predmeti iz drugih zbirk, ki so le redko na ogled javnosti. Marko Turk (1920-1999) se je skozi dolga leta prakse na področju konstruiranja in oblikovanja mikrofonov izuril do najvišje možne stopnje. V oblikovanje je zašel nenačrtno in kljub uspehom še dolgo trdil, da oblikovanje ni njegova glavna dejavnost, saj je izhajal iz elektroakustike.

Po predstavitvi razstave ob Bienalu oblikovanja v Galeriji Kresija je opus oblikovalca Marka Turka na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Marko Turk (1920–1999) je za nekatere odkritje, za poznavalce mojster. Mojster, ki se je skozi dolga leta prakse na področju konstruiranja in oblikovanja mikrofonov, izuril do najvišje možne stopnje. V oblikovanje je zašel nenačrtno in kljub uspehom še dolgo trdil, da oblikovanje ni njegova glavna dejavnost, saj je izhajal iz elektroakustike. Prav gotovo se je s statusom oblikovalca moral sprijazniti po odmevni razstavi leta 1963 v Parizu, kjer je njegovo delo odkrila tudi kustosinja Muzeja za moderno umetnost (MoMA) iz New Yorka in ga uvrstila v zbirko te cenjene ustanove, v kateri so mikrofoni trenutno na ogled v okviru razstave Making Music Modern: Design for Ear and Eye. Od tedaj je redno prejemal nagrade na oblikovalskih dogodkih, njegova dela pa so bila razstavljena na številnih preglednih razstavah. Za svoje delo je že zelo zgodaj leta 1965 prejel tudi najvišje državno priznanje na področju kulture, Prešernovo nagrado.

Turk je izjemen tudi po načinu svojega dela. Vsakega od predmetov je ročno izdelal sam, zanje ni imel niti načrtov niti skic. V nekem intervjuju to omeni kot prednost v primerjavi z drugimi oblikovalci, ki so le del proizvodnje verige. Toda njegovi lastni kriteriji so bili najstrožji. Bil je do skrajnosti premišljen in natančen pri vsakem, še tako drobnem koraku svojega delovnega procesa.

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje hranimo največjo zbirko Turkovih del. Redno jih uvrščamo na pregledne razstave oblikovanja, ki dokazujejo, da je bilo slovensko oblikovanje v zgodnji fazi razvoja same stroke, kljub za njegov način ustvarjanja nehvaležnim gospodarsko političnim okoliščinam, na najvišji možni ravni. V katalogu, ki smo ga izdali ob razstavi, smo dokumentirali 92 različnih mikrofonov in drugih naprav. Še posebej ponosni smo, da v muzejski zbirki hranimo njegov najstarejši ohranjeni magnetofon in serijo njegovih najbolj prepoznavnih minucioznih mikrofonov »makovih glavic« iz njegovega zrelega obdobja.

Na razstavi so eksponati razporejeni po tipih mikrofonov, kot so reporterski, konferenčni, merilni in druge naprave. Pri merilnih inštrumentih je posebej zanimivo opazovati tudi njihovo delovanje.

Razstavo bodo spremljali vodeni ogledi in ustvarjalnice.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa je ob razstavi izdal katalog, ki je na minulem 30. slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za Najlepšo slovensko knjigo 2014 v kategoriji Monografije in bibliofilske izdaje. Oblikovala ga je Mina Žabnikar, pri čemer je izhajala iz zasnove kataloga Nika Kralja, ki sta ga oblikovala Matej Koren in Aljaž Vindiš.

Kustosinja razstave
:
Špela Šubic, muzejska svetovalka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Oblikovalka razstave:
Mojca Turk, Muzej novejše zgodovine Slovenije

Avtor fotografij: Dragan Arrigler

Spremljevalni program

Vodeni ogledi in ustvarjalnice za otroke in družine
ob nedeljah ob 11.00 dvakrat v mesecu

Informacije

01 5484 270/280
infobio@mao.si

Organizacija

MAO

Razstavo je podprlo Ministrstvo RS za kulturo.