Stadium Nowhere
Stadium Nowhere
Stadium Nowhere

Razstava

Stadium Nowhere

18.6.-31.8.2015

Arhitekturna raziskava študentov Fakultete za arhitekturo in arhitektke Gitte Juul Stadium NOWHERE se dotika zgodovine Plečnikovega stadiona v obliki sedmih nomadskih struktur, ki so jih v junijskem dogodku prenesli skozi mesto med mimoidoče sprehajalce in statične Plečnikove stavbe.

Stadion, zapuščen in zaprt od leta 2007, ni prilagojen zahtevam sodobnega časa. Razpet je med različnimi načrti, vrednotami kulturne dediščine, interpretacijami zakonov in prelaganjem krivde za nastalo situacijo. Prebivalci v bližini se borijo za zaščito stadiona v prvotni obliki. Investitorji ga želijo spremeniti, da bi ustrezal novim komercialnim standardom, medtem ko se Zavod za varstvo kulturne dediščine trudi, da bi zaščitil delo Jožeta Plečnika, saj ima stadion status kulturnega spomenika nacionalnega pomena. Stadion stagnira.

Stadium NOWHERE tako prikazuje zgodbo stadiona z njegovimi zgodovinskimi dogodki kot vsakdanjimi trenutki. Na razstavi so preko sedmih fizičnih struktur, ki so jih ustvarili študentje, podane arhitekturne vizije, verski in vojaški obredi, športni dogodki, komercializacija, vprašanja kulturne dediščine, okoljska in soseska problematika.

Stadium NOWHERE odgovori na vprašanje, ki ga ni nihče postavil, z namenom, da bi se učil o družbi in njenih mehanizmih. Trenutna nerazrešena situacija glede razvoja Stadiona namreč postavlja vprašanja o obnašanju, idealih in razum družbe.

Prej so politični sistemi in trdne ideologije oteževali dialog zaradi narave svoje polarizacije in enoznačnih rešitev. V današnji kompleksni stvarnosti pa je pred politično odločitvijo dialog nujen.

Stadium NOWHERE je arhitekturna raziskava danske arhitektke in sodelavke Adapt-r Gitte Juul in njenega sodelovanja s študenti arhitekture s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
Ljubljana

Informacije

(01) 5484 280/274
infobio(at)mao.si

Organizacija

Adapt-r
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani
MAO