Vodeni ogledi

Po Ljubljani

Plečnikova Ljubljana -  Vodeni sprehod po središču Ljubljane omogoči vpogled v delo Jožeta Plečnika, enega najpomembnejših slovenskih arhitektov 20. stoletja. Ogled se začne pred Ilirskim stebrom na Trgu francoske revolucije, nadaljuje pa se ob vodni ali peš osi proti Križankam, Kongresnemu trgu, Čevljarskemu mostu in nato ob Ljubljanici do Tromostovja z zaključkom na ljubljanski tržnici.

Secesijska Ljubljana - Spoznavamo razvoj dogodkov ob prelomu stoletja in takratno arhitekturo v secesijskem slogu s poudarkom na stavbni ornamentiki. Pot se prične na Zmajskem mostu, kjer prisluhnemo legendi o zmaju, simbolu mesta Ljubljana, nato pa poteka vzdolž Miklošičeve ulice mimo Urbančeve hiše in Grand hotela Union proti Miklošičevemu trgu. Spregovorimo o takratnem županu Ivanu Hribarju, o tem, zakaj je bil pomemben, pa tudi o pozabljenem tramvaju, ki je nekdaj drvel po ulicah naše prestolnice.

Moderna Ljubljana -  Vodeni ogled poteka ob današnji Slovenski cesti. V 20. stoletju so ta predel Ljubljane s svojimi deli zaznamovali arhitekti Edvard Ravnikar, Edo Mihevc, Milan Mihelič in Vinko Glanz ter njihovi sodelavci. Spoznavamo vso raznolikost arhitekture tega obdobja, tako pojavno kot programsko. Zgrajeni so bili stanovanjsko-poslovni kompleksi (Ferantovi bloki, Kozolec), poslovne stavbe (Metalka, poslovna stavba IMPEX, Mednarodna avtomatska telefonska centrala), javne zgradbe (Državni zbor RS, Cankarjev dom, Maximarket), infrastrukturne rešitve (bencinski servis Petrol), pa tudi kompleksni urbanistični projekti (Trg republike).

Z ladjico - Z rečne perspektive, ki je pogosto spregledana, vodeni ogledi potekajo po Plečnikovi vodni osi, po z Evropsko nagrado za urbani javni prostor nagrajenih prenovljenih ljubljanskih nabrežjih ter po poti mostov Ljubljanice.

Arhitektura v živo -  Enkrat mesečno organiziramo vodene oglede po aktualnih arhitekturnih objektih v Ljubljani. Posamezne stavbe in objekte predstavljajo avtorji projektov - arhitekti, krajinski arhitekti, oblikovalci, urbanisti in drugi strokovnjaki, ki so sodelovali pri njihovem snovanju in nastajanju.

Primerno za osnovne, srednje šole, izobraževalne ustanove. Didaktični pripomočki. Po predhodni najavi, za najmanj 15 oseb, trajanje 60-90 min., v slovenskem nemškem in angleškem jeziku. Program izvajamo za različne starostne skupnine,
potrebna predhodna prijava.


Informacije in prijave
Natalija Lapajne
T: 01 548 42 82
E: izobrazevanje@mao.si

Sorodne vsebine

Za šole

Izobraževalni program MAO je namenjen vsem, ki želite na zabaven in poučen način podrobneje spoznati arhitekturo, oblikovanje in fotografijo.
več »

Stalne zbirke

več »