Thumb image

Sporočilo za javnost

Končna postaja: morje?

29.11.2016

V MAO to zimo prihaja razstava švicarskega Muzeja za oblikovanje Zürich, ki se ukvarja s plastičnimi oblikovalskimi izdelki po njihovi končani dobi uporabnosti. Plastika, nekoč material prihodnosti, potem ko zaide na odpad, svoj razkroj nadaljuje ter najde pot v morje – tam naletimo na prave plavajoče otoke plastičnih smeti. Toda tu se ekološka katastrofa še stopnjuje, saj material razpade na mikrodelce, ki zaidejo v žive organizme, preko njih pa se znajde v naših telesih. Končna postaja odpadne plastike tako v resnici sploh ni več morje!

Razstava na primerih odpadkov, nabranih po svetovnih morjih, prikaže, kaj se s tem materialom zgodi ko izdelek konča svojo življenjsko dobo, hkrati pa na primerih dobre prakse uporabe in ponovne uporabe tega materiala ponuja možnosti, da se ta zlovešč cikel plastike prekine. Razstavo bo spremljal bogat spremljevalni program vodenih ogledov, MAO dogodkov ter otroških ustvarjalnic, 13. marca pa se bo odvil simpozij o umetnih materialih z domačimi in tujimi strokovnjaki.
Več o razstavi>>
Več fotografij>>
Thumb image

Sporočilo za javnost

Future Architecture: Poziv za ideje 2017

15.11.2016

Po uspešno zaključenem prvem letu delovanja platforma Future Architecture objavlja nov Poziv za ideje, na katerega se lahko prijavijo vsi, ki želijo sodelovati v vseevropskem programskem ciklusu platforme Future Architecture za leto 2017. Več na Future Architecture.
Thumb image

Sporočilo za javnost

Prvo leto Future Architecture | Knjiga Archifutures Vol. 1: The Museum

9.11.2016

Future Architecture, prva evropska arhitekturna platforma, katere koordinator je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je pravkar zaključila prvo leto svojega delovanja. Platforma je namenjena spodbujanju nove generacije kreativcev, in sicer v okviru živahnega programa, ki je v preteklem letu povezoval izjemne arhitekturne dogodke v 13 evropskih mestih.Petindvajset izbranih arhitektov, oblikovalcev in kustosov je imelo priložnost svoje ideje in delo predstaviti več kot 250.000 ljudem, njihovi predlogi pa sedaj tvorijo javni repozitorij idej. Nov odprti poziv prihaja 15. novembra.

Archifutures, Vol. 1: The Museum, zasnoval, uredil in oblikoval jo je kolektiv &beyond, izšla je pri založbi dpr-barcelona, je prvi del novega tridelnega vodnika po prihodnosti arhitekture. Zbirka je pravzaprav zemljevid sodobne arhitekturne prakse in urbanističnega načrtovanja, predstavljen skozi besede in ideje nekaterih ključnih igralcev in spreminjevalcev prakse na tem področju. Med njimi so institucije, aktivisti, misleci, kustosi in arhitekti, pa tudi urbani blogerji, polemiki, kritiki in založniki, ki oblikujejo prihodnost arhitekture in mest – ter s tem pomagajo oblikovati tudi prihodnost naše družbe.
Thumb image

Sporočilo za javnost

Novembrski dogodki v Domu v Arzenalu

8.11.2016

Dom v Arzenalu v slovenskem paviljonu na 15. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah predstavlja dogodke, ki se bodo zvrstili v novembru.
- Predstavitev razstavljalca / Bivališče v knjigah in projektih / Hrvoje Njirić & Vasa Perović - 12. 11. 2016  ob 15.30
- Predstavitev razstavljalca / Atelier à habiter / Jan Boelen - 13. 11. 2016 ob 12.00
- Dogodek - delavnica / Nastanitev [Dom v Arzenalu] / Maruša Zorec in študentje - 15. 11. 2016 ob 15.00
- Predstavitev delavnice / Novo na vrhu starega: stanovanja za žvižgače / Tomaž Krištof in študentje - 20. 11. 2016 ob 16.00
1 2 3 4 5  ...