Za šole in vrtce

Izobraževalni program MAO je namenjen vsem, ki želite na zabaven in poučen način podrobneje spoznati arhitekturo, oblikovanje in fotografijo. Ženejo nas radovednost, ustvarjalna energija in želja po odkrivanju novega. Programi so prilagojeni različnim ciljnim skupinam in starostim. Namenjeni so individualni ali skupinski udeležbi, družinam, mladostnikom, predšolskim otrokom, osnovnim in srednjim šolam ter študentom. Program izvajamo za vse starostne skupine. Od torka do nedelje med 10. in 18. uro, po predhodni najavi.

Elizabeta Petruša Štrukelj, Natalija Lapajne
T: 01 548 42 82/80/70
E: izobrazevanje@mao.si

Pedagoški program ob razstavi Prenavljamo!!!

Razstava Prenavljamo!!! skozi nabor preteklih in sodobnih projektov izpostavlja pomen sodelovanja, ki je potrebno za to, da hiše, ki so preživele svojo prvotno rabo, lahko zaživijo nova življenja. Mnoge od predstavljenih stavb so nepogrešljiv del zgodovine mest in naselij ter nosilec lokalne ali celo nacionalne identitete. Dejstvo, da so danes ohranjene in žive, je rezultat sodelovanja mnogovrstnih poklicev, predvsem pa arhitektov in konservatorjev.

Prenove zgradb pa imajo danes še veliko širši pomen kot zgolj ohranjanje nepremične dediščine. Smotrna prenova stavbne dediščine lahko služi kot učinkovito orodje za nadzor vplivov na okolje in nepotrebnega širjenja naselij v krajino. S ponovno uporabo obstoječih zgradb zmanjšujemo porabo energije, ki je potrebna za novogradnje, predvsem pa občutno zmanjšujemo količino gradbenih odpadkov.

Priporočene tematske delavnice:
Ko stara hiša dobi novo preobleko OŠ, SŠ
Moje telo – moja arhitektura V 5+, OŠ
Ko gradiček postane velik, je grad V 5+, OŠ
Skrivno življenje stavb V 5+, OŠ
Moje mesto OŠ, SŠ
Konstrukcije OŠ, SŠ
Izobraževalni program ob razstavi>>

Vodeni ogledi razstav

Vodeni ogledi, ogledi z učnimi listi ali delavnico - Predstavljene vsebine obogatimo z razlago, opazovanjem in pogovorom. Po vodenem ogledu se obiskovalci z učnimi listi samostojno podajo v odkrivanje razstavljenega gradiva ali pa ustvarjajo predstavljene izdelke.

Z vodenimi ogledi po mestu, Plečnikovi Ljubljani, secesijski Ljubljani, z ladjico ali arhitekturi 20. stoletja v Ljubljani spodbujamo čut za opazovanje in oblikovanje lastnega mnenja o predstavljenih temah ter ponujamo živo doživetje različnih področij kulturne dediščine. Vodene oglede občasnih razstav na gradu Fužine izvajamo za različne starostne skupine. Predstavljene vsebine obogatimo z razlago, opazovanjem in pogovorom.

Na različnih tematskih delavnicah, kot so Ko gradiček postane velik, je grad, Moje Telo - Moja Arhitektura, Moja hiša je lahko dežnik, Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača, Stolp - Stolpnica, Okras - Ornament, Plečnik Prešernu, Les ni samo lep, Neskrite konstrukcije in novi materiali, MostOgradnja, Mala ura perspektive ali prostorski eksperiment, Ubrano - urbano, Senčno gledališče, Kamera obskura, Senčniki za luči in lampijoni, Stol in Telefon, spodbujamo ustvarjalnost, razvijamo ročne spretnosti in uživamo v druženju z vrstniki.

Kulturni ali tehniški dnevi o arhitekturi

Po dogovoru lahko pripravimo pedagoške dejavnosti za ves dan (povezujemo arhitekturne sprehode, vodstva po razstavi in ustvarjalne delavnice).

Eko dan
Tehniški dan
Kulturni dan

Informacije, prijave in najava skupin
Vodstva in udeležbo na delavnicah je treba potrditi vsaj 5 delovnih dni vnaprej.
Spremljevalci skupin in učitelji imajo brezplačen vstop.
Večje skupine lahko ogled začnejo že ob 9. uri.
Ob daljših izletih vam lahko pomagamo tudi z rezervacijami kosil v neposredni bližini muzeja.

Mladi filmarji

Razpisujemo natečaje kratkega filma na temo arhitekture in oblikovanja, kjer mladi s svojo ustvarjalno energijo predstavijo njihov pogled na arhitekturo, ki je zaznamovala mesto, ali kako oblikovanje vpliva na njihovo življenje. Zgodbe vsakdanjika, osebne, intimne ali domišljijske. Preverite aktualne natečaje na naši spletni strani.
OŠ/ 1, 2, 3, SS

Sorodne vsebine

Delavnice

več »

MAO Šola arhitekture

več »